U19 NM

Denne sesongen startet med mange berettigede håp og mål. Det ble innledet med gode prestasjoner i sesongens første turnering for både Centrum Tigers´ gutte- og jentelag som begge stilte i aldersklassen for 2004-årgangen og fortsatte videre i sesongen. De fleste på begge lag har vært i klubben i lang tid, men vi fikk også noen nye tilskudd både hos jentene og guttene.

Alt var duket for et fantastisk år med trening, konkurranse, utvikling og vennskap.

Med tanke på de oppnådde resultatene og treningsmengden som var lagt ned, samt at våre lag var sammensatt av utøvere som i hovedsak var yngre enn aldersklassen, herunder født i 2004, 2005 og 2006, var planene lagt for sesongen mot endelig mållinje i Norgesmesterskapet for U19 aldersklassen.

Vi reiste derfor denne helgen til årets U19 NM i Bergen, med mål om å yte vårt beste, tilbringe tid sammen med venner og et berettiget håp om å komme tilbake med edelt metall rundt halsen.

Reisefølget vårt var på hele 30 personer, fordelt på 12 jenteutøvere og 14 gutteutøvere i tillegg til 4 voksne trenere.

Det var en svært livlig og entusiastisk gjeng som reiste, og det var en fryd å se alle sammen kledd i tracksuits med store Centrum Tigers logo.

NM i Bergen startet med litt nerver i første kamp for guttene. Vi spilte mot hjemmelaget Frøya som holdt følge med oss i første periode, før vi stakk av fra de i andre og holdt ledelsen komfortabelt til slutt og seier 80:62. Frøya var tøffe uansett og gav seg ikke hele kampen, men vår kvalitet avgjorde kampen.

Jentene startet mot en gammel rival, EB-85 og starten var forrykende hvor lagene holdt tett følge og vi viste de at vi ikke kom kun for å gi de kamp, men for å slå de i konkurranse. Tidlig foultrouble med 7:1 i fouls i vår disfavør i første periode, førte til at EB-gjennom straffer bygget opp sin ledelse i kampen. Dette ble kampbildet også utover i kampen, der EB-85 til slutt la hele 21 av 28 straffer. Paradoksalt ble sluttresultatet nettop et tap med den differansen 66:45 til EB-85.

Dagen etter startet guttene med en solid prestasjon mot Tromsø Storm og seier 96:57, der 11 av 12 spillere tegnet seg på scoringslisten, mens hele fem hadde double diggits.

Jentene skulle ut i kamp mot Ullern og måtte vinne med 14 for å kunne nå semifinalen. Spillemessig var kampen jevn, men historien fra første kamp gjentok seg og vi kom igjen tidlig i folutroble med 7:2 i vår disfavør i fouls i første periode. Til tross for at kampbildet også i denne kampen ble preget av masse straffeskytitng mot oss, holdt jentene følge med Ullern helt til midten av tredje periode da vi lå under kun med 7 poeng. Ullern klarte imidlertid å bygge opp ledelsen etter dette og traff 18 av hele 30 straffer i kampen som gav en sluttresultat 55:32 i favør Ullern. Vi skulle derfor spille om 5. plass i NM mot Kjelsås som hadde slått oss i serien 2 ganger med komfortable siffer.

Lørdag kveld var duket for kvartfinale for guttene mot Ulriken Eagles. Vi undervurderte motstanderen kraftig og de startet forrykende. Vi lå under 38:33 ved pause. Imidlertid skjerpet guttene seg i tredje periode og allerede etter 2 minutters spill var vi oppe i ledelsen og vant perioden med 16 poengs margin. Vi økte ledelsen deretter og vant komfortabelt 83:58. Kampen skulle by på enda mer dramatikk, da en av våre spillere noen minutter før slutt tråkket over i duell og skadet ankelen, slik at det var høyst usikkert om vi kunne regne med han i semifinalen mot Ullern.

Etter en ikke så lang natt med søvn og hvile, startet søndagen med utskjekking fra hotell og oppmøte for første kamp som startet allerede kl. 10 for jentenes del. Og litt av av en kamp det ble. Etter jevne første 5 minutter, stakk Kjelsås ifra og bygget seg opp en 6 poengs ledelse etter første periode. Etter en kort samtale i den lille pausen, gikk jentene ut i hundre i andre periode, vant perioden med hele 12 poeng og bare økte ledelsen utover i kampen. Sluttresultatet ble 72:58 til Centrum Tigers og 5. plass i årets U19 NM.

Deretter kom kampen i gutteklassen som alle kalte finalen før finalen som dessverre kom en kamp for tidlig. Det var en hardt kjempet kamp, men vår prestasjon bar kanskje litt mentalt preg av at vi var svekket grunnet skaden i forutgående kamp, samt stundens alvor. I tillegg var det veldig stang ut for vår del, mens det for motstanderen var en del stang inn. Ullern spilte med mye mer flyt enn oss og vi var for usikre og nervøse og tillot de noen enkle avslutninger. Likevel var avstanden bare 5 poeng opp til Ullern ved pause, men vi våknet dessverre ikke før starten av siste periode, da Ullern hadde bygget seg opp en 20 poengs ledelse. Når vi først begynte å spille i fjerde periode og hadde en 8:2 run tidlig, tok Ullern en timeout for å bryte vår momentum som vi ikke klarte å finne igjen deretter. Det ble en fortjent seier til Ullern og vi gratulerer de med en fortjent 1. plass i NM.

Kampen om 3. plass mot Kolbotn bar preg av store variasjoner i spillet, der vi tidlig bygget oss opp en romslig ledelse på 15 poeng og til tider spilte drømmebasket, for deretter a gire ned så vidt mye at Kolbotn ikke bare kom innpå, men tok over ledelsen og stakk fra oss uten å se seg tilbake. Semifinalen var nok en betydelig mental utladning. Det ble derfor en 4. plass i årets NM for guttelaget.

Skuffelsen var naturlig nok tilstede for alle utøverne. De er unge konkurransemennesker og når de konkurrerer på toppnivå i norsk aldersbestemt basketball, er det på plass å stille visse krav til egen prestasjon og resultat, samt føle skuffelse dersom dette ikke oppnås. Det er noen spillere som spilte sin siste kamp i aldersbestemt konkurranse og det ville ha vært fint om de kunne ha kronet det med en medalje eller mer. Imidlertid er 4. plass i NM ikke et dårlig resultat og dette laget kan trygt sies å ha vært blant de beste i en veldig sterk årgang. Samtidig er denne turneringen ikke siste i deres forhåpentligvis lange idrettsliv i basketball og noen kommer nok til å fortsette å konkurrere på høyt nivå i seniorklassen i det videre.

Samtidig må det konkluderes med at årets sesong og NM var et riktig steg i utviklingen for våre aldersbestemte lag. Vi må ta årets sesong for lærdom og arbeide med å bli enda bedre, både individuelt og som lag.

Jentelaget tok steget fremover i en slik forstand at de er å regne med helt i toppen også for de kommende sesongene. Samtlige spillere fikk en positiv personlig utvikling, samtidig som laget spilte bedre basketball for hver kamp etter februar og innså hvilken potensiale ligger i de som et lag. Jentene har nedlagt betydelige timer med trening og arbeid for å bli bedre og har lykkes. Resultatene viser at de fra å tape med betydelige siffre i mange kamper innledningsvis i sesongen, nå spiller jevne kamper mot de samme motstanderne og kan også vinne over de. Det er bare en vei for jentene herfra og med den treningsinnstillingen de har, er det bare oppover og fremover. For noen av spillere er dette siste aldersbestemte NM og noen vil nok fortsette å spille basketball på høyt seniornivå. Det er likevel viktig å bemerke at dette laget, som var delvis nykomponert i begynnelsen av sesongen, utviklet seg til et sterkt kollektiv og en sammensveiset gjeng. Opptredenen i årets NM var et bevis for dette og de tårene som ble felt etter kampen om 5. plass viste hvor mye jentene setter pris på hverandre og deres vennskap.

For guttenes del vil veien fremover være å jobbe med alt det vi har lært av årets siste konkurranse. For generasjonen 05 og 06, er det som for jentenes del, hhv. 1 og 2 sesonger igjen i aldersbestemt basketball. Vi stiller dermed sterkt også for neste år, der vi må jobbe iherdig og hardt, modne, lære av våre feil og forsøke å ta steget videre og kanskje krone arbeidet med edelt metall i neste NM. Det viktigste er at alle utøverne får en positiv personlig utvikling og har glede av å spille denne vakre sporten.

Våre mål om å yte vårt beste og tilbringe tid sammen som venner og lag er oppfylt. Våre håp om medaljer ble ikke innfridd, men fremtiden ser lys ut og vi kan med rette, med de flotte ungdommene våre som vi kan være stolte av, håpe videre.